Välj rätt vikt på ditt tyngdtäcke

En av de vanligaste missuppfattningarna kring tyngdtäcken är att det är din kroppsvikt som avgör hur tungt tyngdtäcke du ska ha. Även om det kan fungera för vissa, är risken stor att man köper fel vikt på sitt tyngdtäcke.

Jessica Odefjärd Magnusson är arbetsterapeut med klinisk erfarenhet främst från barn- och ungdomspsykiatrin, habilitering och neurologisk rehabilitering. På Novista har hon kontakt med såväl förskrivare inom vård och omsorg som elitidrottare som vill förbättra sina prestationer genom att optimera sin sömn – och guidar kunder till en bättre sömn.

Varför är det viktigt att välja rätt tyngd på sitt täcke?

– Ett för tungt täcke känns obehagligt, man ska kunna röra sig obehindrat och lätt kunna ta av sig täcket. Ett för lätt täcke har ingen effekt alls. Viktigt att veta är att man inte ska utgå från sin egen kroppsvikt, utan det är graden av sömnbesvär, oro och ångest som ligger till grund för vilken vikt du ska ha på ditt tyngdtäcke. Generellt kan man säga att ju svårare sömnbesvär desto tyngre täcke, och mindre sömnsvårigheter innebär ofta att man kan ha en lägre vikt på täcket. Men det är väldigt individuellt, så det bästa sättet är att prova hemma i några dagar – känns vikten fel kan du kontakta oss för en konsultation och få hjälp med att byta till en annan vikt kostnadsfritt.

Hur fungerar egentligen ett tyngdtäcke?

– Tyngden mot kroppen har en lugnande effekt och det omslutande trycket gör att produktionen av kroppens må bra-hormon ökar och får användaren att slappna av. Tyngden påskyndar den naturliga processen i kroppen och hjälper till att frisläppa lugn och ro-hormonet oxytocin, sänka stresshormonet kortisol och höja sömnhormonet melatonin. Det är alltså en hormonell process som sker naturligt när man ska sova, men har man sömnsvårigheter tar det längre tid för kroppen att komma dit. Ett tyngdtäcke löser inte alla problem, men det är ett hjälpmedel som kan göra stor skillnad för sömnen och måendet.

Testa vår tyngdväljare.

Innovations from Sweden

The innovative design and unique weighting element in our weighted products are based on knowledge acquired over more than 40 years in the assistive device industry.

Explore our weighted blankets

Explore our weighted vests

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay