Ökad trygghet och lugn – användandet av fibertyngdväst i förskolan kan göra stor skillnad i barnens mående och i slutändan för hela gruppen. Det berättar Jenny Svensson, pedagog på förskolan Skogsgläntan i Förslöv utanför Båstad.
En tyngdväst är ett hjälpmedel som man kan bära om man har svårt att koncentrera sig, känner ångest eller oro eller har svårt att sitta still eller har mycket tankar och funderingar som snurrar i huvudet. Tyngdvästen omsluter kroppen ungefär som en kram, där trycket får musklerna att slappna av och man kan uppleva en ökad känsla av lugn i kroppen, man blir mer grundad och har lättare att komma ner i varv.
”De barn som har behov av västen går och hämtar en helt själv”
Hur introducerade ni fibertyngdvästen bland barnen?
– Vi introducerade först västen i mindre grupper så att alla fick en chans att prova och känna hur den kändes. Vi sa att den var för alla och att den kallades för kramvästen eftersom den känns som en kram. Och alla behöver ju en kram ibland, berättar Jenny.
Ni provade först västarna i några veckor, vad kunde ni se för effekt?
– Vi såg förändring i barnens beteende när de hade västen på sig. Vi uppfattar att de blev lugnare och tryggare, särskilt i situationer som kunde vara stressiga, till exempel vid måltid. Koncentrationsförmågan blev också bättre när gjorde saker som kräver lite fokus, typ språkundervisning, säger hon.
Sen köpte ni västarna som ni testade, hur använder ni dem idag?
– Hos oss har vi västarna hängandes framme så att de är tillgängliga hela tiden. Vi pedagoger upplever att de barn som har behov av västen går och hämtar en helt själv, utan att vi behöver säga något. Det tyder på att barnen uppskattar västen, säger hon och fortsätter.
– Det har blivit en rutin och västarna är en naturlig del av vår arbetsmiljö precis som vilket annat redskap som helst.
Har ni några tips till andra förskolor som vill testa?
– Om man har en stor grupp kan det vara smart att introducerade västen i mindre grupper och låta alla testa, det funkade bra för oss. Vi kallade den kramvästen och det tyckte barnen verkade spännande. Man kan hitta på andra namn för att göra den intressant för barnen, avslutar Jenny.