Läraren Nina: Så använder vi Fibertyngdvästen i min klass

Nina är lärare på Borns Friskola och har 21 barn i årskurs 1 och 2 i sin klass. Hon har använt Fibertyngdvästen från Novista sedan december 2021. – Jag tänkte först att det bara var några elever som skulle behöva västen. Men nu använder ungefär hälften den. Vissa lite då och då, andra oftare.

Hur kom du i kontakt med Fibertyngdvästen första gången?

– Jag tror att jag läste om den någonstans. Det kan ha varit i någon av lärartidningarna. Det är en fantastisk möjlighet för barnen att få testa detta!

Nina tycker att det är viktigt att introduktionen sker på klassnivå och har arbetat med att skapa ett tillåtande klassklimat där alla hjälpmedel är tillåtna.

– Jag jobbar med ettor och tvåor. När vi fick västarna som vi skulle prova tog jag på mig den själv och berättade att vi fått låna en jättehäftig grej. Det är en lugn och ro-väst som är som en kram. Alla barn fick prova och jag försökte få upp statusen på västen och göra den åtråvärd. Sen kunde jag höra saker som ”Jag kunde jobba jättemycket i matte när jag hade västen på mig”.

”Rutin för en lugn arbetsmiljö i klassrummet.”

Nina berättar vidare hur Fibertyngdvästen används idag. Varje morgon samlas klassen kring en stor matta och hon försöker se om något barn är i obalans och frågar om någon behöver västen. De som inte haft den tidigare under veckan får förtur och är det någon elev som specifikt frågar efter västen får hen använda den, berättar Nina.

Vilken effekt ser du hos barnen som använder den?

– De känner sig lugnare. Det hjälper om de har mycket tankar och funderingar som snurrar i huvudet. Min tanke när jag lånade västarna var att barn med ADHD skulle kunna bli hjälpta. Men det jag ser är att de flesta barn tycker att det är väldigt skönt att ha västen på sig. Alla människor känner sig oroliga ibland och det är inte alltid det syns utifrån. Oro kan vara osynlig.

Tyngdväst – en investering som ger vinst för både elever och lärare

Det finns många hjälpmedel, vad är det som är speciellt med Fibertyngdvästen?

– Novistas tyngdväst är mer fysisk och omslutande, den hjälper på djupare sätt än till exempel hörselkåpor som stänger ute ljud. Västen ger en skön känsla som sprider sig i kroppen. Skärmar och hörselkåpor tar bort – västen lägger till, förklarar Nina. – Västen är smidig och diskret. Det ser ut som en helt vanlig väst, och inte som ett hjälpmedel, fortsätter hon.

Hur gick det till när skolan köpte in västarna?

– Jag frågade rektorn om det fanns extra pengar för att köpa in hjälpmedel. Västarna är kostar en del, men om de kan hjälpa ett enda barn så är det ju värt det. Det är småpengar i sammanhanget. Ser du något mer användningsområde för västen? – Det är många parametrar som avgör välmående. Många barn har det lättare i ett styrt klassrum med rutiner, och svårare i fria miljöer som till exempel på lunchen eller i matsalskön. Jag tror att västen skulle vara till stor hjälp även i dessa miljöer.

Experten förklarar: Så fungerar fibertyngdvästen

Vilka tips vill du skicka med till andra som är intresserade av att testa Fibertyngdvästen?

– Introduktionen är superviktig! Involvera hela klassen och ge den ett namn som eleverna nappar på. Jag kallade västarna för supervästar och det gjorde dem intressanta för barnen. Det är också viktigt att alla barn provar den ordentligt, precis som med vilket redskap som helst.

–Låt alla elever testa! Fler elever än du tror kommer vilja använda västen. Det är inte bara för dem som man tror har störst behov, det är för alla. För inre oro kan vara osynlig, avslutar Nina.

 

Prova tyngdvästen eller kragen kostnadsfritt i 14 dagar

Det är svårt att veta hur västen känns utan att prova, därför erbjuder vi skolor, förskolor, företag och andra verksamheter nöjd kundgaranti!

Så här funkar det: Ni beställer en väst eller krage via vår hemsida och har då möjlighet att prova i 14 dagar. Om ni inte vill köpa produkten så skickar ni helt enkelt tillbaka den efter 14 dagar. Ni betalar bara om ni väljer att köpa den. Se villkor här.

För att beställa via vår hemsida registrerar ni ett konto här: https://www.novista.se/register/

Kontakta oss på info@novista.se eller 0431-49 13 10 för mer information.

Innovations from Sweden

The innovative design and unique weighting element in our weighted products are based on knowledge acquired over more than 40 years in the assistive device industry.

Explore our weighted blankets

Explore our weighted vests

Swish Klarna Visa Mastercard PayPal Apple Pay Google Pay